Abdelaziz Danjaoui

Water

‘Bron van leven’. 

 
‘Het hele leven draait om water. Bron van leven, tachtig procent van de mens bestaat uit water.
In de Koran staat: “Hij is het die de hemelen en de aarde in zes dagen geschapen heeft, terwijl Zijn troon boven het water was”.
Het woord ‘water’ komt meer dan zestig maal voor in de Koran.
 
Geloof is belangrijk voor mij. Een goede moslim moet het goede voorbeeld geven. Verdraagzaamheid en liefde zijn belangrijke zaken.
 
Het is niet alleen het geloof wat water belangrijk voor mij maakt, ik ben civiel ingenieur, gespecialiseerd in waterbeheersing.
 
In mijn jeugd in Marokko woonden we dicht bij de zee, met de zee is mijn liefde voor water begonnen. Ik ben naar Nederland gekomen voor mijn studie, ik was toen vierentwintig. Ik had eerst architectuur gestudeerd, ik was jong afgestudeerd en ging meteen werken. In mijn werk kwam ik in aanraking met waterprojecten die mede door Nederlandse ingenieurs gerealiseerd werden. Ik zag de enorme kennis, wat mij motiveerde om in Nederland te gaan studeren.
 
Tijdens mijn studie observeerde ik de maatschappij, met name het contrast tussen Nederlandse en Marokkaanse jongeren. Ik had zelf nergens last van, maar zag wel de worsteling die anderen hadden met hun identiteit. In die tijd zag ik Paul Rosenmöller op tv en was gecharmeerd van zijn bevlogenheid. Ik was politiek zoekende en zijn boodschap raakte me. Ik heb zelfs nog campagne voor hem gevoerd.
 
Mijn vader was politiek actief door mijn oom, die meerdere jaren wethouder was in Marokko, te helpen en ondersteunen met zijn campagne. Hij was betrokken. We spraken thuis over politiek, mijn vader kon daar heel constructief in zijn. Hij kon vertellen over zijn vader die tijdens de oorlog in het Franse verzet had gezeten. Mijn vader en oom wilde een betere samenleving. Ik had veel een-op-een gesprekken met mijn vader, hij was mijn beste vriend, we hadden een bijzondere band. Hij leerde me geduld en vertrouwen in mijzelf te hebben.
 
Van mijn tiende tot mijn achttiende woonde ik voor school op een internaat in Rabat, het internaat was vlakbij het paleis. Ik zag de pracht en praal en het komen en gaan van het parlement. Ik wist dat ik slim was en zuiver in mijn hart, hierdoor zou ik ooit een koning ontmoeten. Ik had het idee in mijn hoofd gebouwd dat als je het goed doet, je de koning ontmoet. Mijn droom kwam in 2016 uit toen ik de hand van Koning Willem Alexander mocht schudden.
 
Tijdens mijn studie realiseerde ik me dat ik niet alleen moest observeren, maar ook moest bijdragen. Literatuur, medestudenten, de gesprekken met mijn vader, mijn observaties, ik had alle ingrediënten verzameld om me in te kunnen zetten, ik had geen keus, ik moest wel.
 
Ik ben een wereldburger, met mijn kleur, mijn charisma en mijn verhaal kan ik juist bijdragen aan iets bijzonders: Een politiek van liefde.
 
Los van alle politieke programma’s wil ik samen kunnen bouwen, niemand uitsluiten een inclusieve samenleving met gelijke kansen voor iedereen. Ik continueer op mijn manier de ideeën en verhalen van mijn vader. Hij is mijn spil en heeft me aangezet tot mijn inzet in de politiek.
 
Ik ben trots op de motie die ik ingediend heb en aangenomen is, waaruit Congres gelijke kansen is gerealiseerd.
 
Door de verharding in de samenleving is de waardering voor politici minimaal. Het politieke spel is ook verhard, ik ben bang dat dat in de toekomst alleen maar erger wordt, dit komt niet ten goede aan het belang van de burger, dit frustreert me en kan me boos maken.
 
Mijn ambitie? Ik ben klaar om ambassadeur te worden.’.
 
Met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen heeft Beweeg me alle mensen die zich verkiesbaar stellen uitgenodigd te vertellen wat hen beweegt actief te zijn in de Bergse politiek, deze keer Abdelaziz Danjaoui (PvdA). 
Bent u ook actief in de Bergse politiek en wilt u meedoen aan dit unieke project? Meld u dan aan hier aan o.v.v. politiek.
 

Bestel deze foto

Abdelaziz Danjaouiadmin
020