Aydin Akkaya

 

Tijd

 
Balans, eerlijkheid en oprechtheid‘.
 
Ik neem de tijd mee vanwege haar balans, eerlijkheid en oprechtheid. Met de tijd heb ik altijd gewonnen. Als je bij wijze van spreken aan de schandpaal wordt genageld, haalt de tijd het wel in en komt er uiteindelijk balans en gerechtigheid. Tijd geeft ruimte om waarheid en balans recht te trekken. Met oprechtheid en eerlijkheid helpt de tijd om de rechtvaardigheid naar voren te laten komen.

Al jong was ik maatschappelijk betrokken. Als tiener zette ik me in voor Greenpeace, collecteerde ik voor de Anti-Apartheid beweging en woonde ik de twee grote vredesdemonstraties bij. Alles waar ik me voor ik in kon zetten aan de sociale en oprechte kant deed ik.

Er was een Turkse vrouw, ze was maatschappelijk werkster en gescheiden. Binnen de Turkse gemeenschap werd dat niet geaccepteerd, waardoor ze genegeerd en verstoten werd. Mijn ouders, met mijn moeder als aanvoerder nam en neemt het altijd op voor de underdog. Vanzelfsprekend werd deze vrouw door mijn ouders opgenomen. Ze kwam veel bij ons thuis en introduceerde mij in haar netwerk van sociaal werkers. Haar vriendenkring heeft mij geïnspireerd en gemotiveerd de sociale academie te gaan volgen. In eerste instantie werd ik niet aangenomen, ik bleef bellen, brieven sturen en beargumenteren waarom ik wel aangenomen zou moeten worden. Tijd, geduld en vasthoudendheid hadden als resultaat dat ik mijn doel bereikte en toch werd aangenomen.

Ik ben van nature rebels en gepassioneerd, dat heb ik duidelijk van mijn moeder. Ik heb in de loop der jaren wel geleerd dat ik meer kan bereiken als ik mijn rebellie en geestdrift temper en in balans breng. Mensen luisteren dan beter, waardoor ik meer voor elkaar krijg.

In 1995 vroeg Saskia Bolten, destijds fractievoorzitter van Groen Links Bergen op Zoom, me actief lid te worden van de partij. Ik wilde me ontwikkelen en iemand zijn. Groen Links paste bij mij vanwege het linkse geluid, wat mij met de paplepel is ingegeven. Mijn hele afkomst is links. Het was voor mij een verassing dat ze me vroeg. Ik had nooit een politieke ambitie gehad, al was ik wel maatschappelijk actief. Destijds was ik me niet zo bewust van de keuzes die ik maakte, ben weloverwogen onder aan de ladder begonnen en heb in de opvolgende jaren veel geleerd en ervaren. Nu ben ik me meer bewust van de opties en kan ik zeggen dat ik doe wat ik doe, om invloed uit te kunnen oefenen. Het hebben van gelijk is niets waard als je je gelijk niet krijgt. Je hebt daar een meerderheid voor nodig. Ik loop aan tegen de bestuurlijke vorm van deze gemeente en wil daar verandering in brengen.

Ik ben er trots op dat ik, ondanks de tijd die de gemeenteraad vraagt, toch nog de gelegenheid vind me in te zetten als vrijwilliger. Ik denk dat ik ook trots ben op het pad dat ik bewandeld heb en alles wat ik daardoor geleerd heb, mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik ben nog niet klaar en zal me blijven ontwikkelen, dat hoort bij het pad.

Wanneer een debat niet om de inhoud gaat, maar om het conflict, het haantjesgedrag raak ik gefrustreerd. Ik zie een wespennest en ben dan blij dat ik als voorzitter afstand kan nemen, het kan overzien en er naar handel. Ik ben een strenge voorzitter.

Waar wij vroeger als hanggroep jongeren door ouderen werden weggestuurd heb ik nu een bankje kunnen regelen voor diezelfde ouderen. Daar ben ik trots op, ik heb wat terug kunnen geven, zodat we nu hang-ouderen hebben.

Het is uiteindelijk (de komende twee periodes nog niet) mijn ambitie wethouder te worden van stad en ruimte of mens en maatschappij.’

Met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen heeft Beweeg me alle mensen die zich verkiesbaar stellen uitgenodigd te vertellen wat hen beweegt actief te zijn in de Bergse politiek, deze keer Aydin Akkaya (GBWP). 
Bent u ook actief in de Bergse politiek en wilt u meedoen aan dit unieke project? Meld u dan aan hier aan o.v.v. politiek.

 

Bestel deze foto

Aydin Akkayaadmin
021