Corry Damen

 

Hanger

 
Een symbool van een warm, hecht gezin‘.
 
In deze ketting zit bloedkoraal verwerkt wat afkomstig is van de armband van mijn moeder. We hebben deze armband als twee broers en vier zussen aan haar gegeven. Na haar overlijden vonden we dat we het onder elkaar moesten verdelen. Iedere zus (de broers wilde niet) heeft in haar eigen stijl een ketting ontworpen en een edelsmid heeft ze vervaardigd. Een symbool voor mij van een warm, hecht gezin. Als ik de ketting om doe, zeg ik tegen mezelf: ”Mijn moeder gaat weer mee.”, dan is ze erbij en dat vind ik een fijn en warm gevoel.

Ik kom uit een groot en arm gezin. Mijn twee oudste zussen konden studeren, voor mij was het destijds financieel niet weggelegd. Het paste op dat moment ook niet in de lijn der verwachting van de nonnen, zij beslisten dat Huishoud- en Nijverheidsonderwijs goed genoeg voor mij was. Ik was nog jong, maar heb altijd het idee gehad dat het niet klopte. Ik werd dwars, had het idee dat mijn kwaliteit niet gezien werd, ik wilde erkenning die ik naar mijn idee niet kreeg. Het recalcitrante wat dat in mij opriep zie ik vandaag de dag ook bij jongeren die niet de kansen krijgen die ze verdienen, dat maakt ze opstandig en ze gaan zich er vaak naar gedragen, dat had ik ook. Ik werd creatief in dingen doen die niet mochten. Thuis mocht ik zijn wie ik was en was ik goed zoals ik was, in de samenleving was dat niet het geval.

Deze gebeurtenis heeft een belangrijke stempel gedrukt op mijn vorming. Later ging ik mezelf aan alle kanten ontwikkelen. Ik liet de zwarte bladzijde van de huishoudschool achter me en ging de Ondernemings Raad in, werd lid van de vakbond, hielp met het organiseren van stakingen, noem maar op.
Mijn actieve houding komt misschien wel voort uit het vroeger niet gezien worden, Ik heb er voor gezorgd dat ze niet meer om me heen konden.

Mijn vader was bij de brandweer, hij was een stille held tijdens de watersnoodramp van 1953. Bij ons thuis was iedereen welkom, we konden altijd wel een bord en stoel bijzetten en inschuiven, je laat niemand in de steek. Ik lijk veel op mijn vader, daarom konden we ook zo botsen. Hij was een stille strijder, het strijden heb ik van hem, al maak ik beduidend meer lawaai.

Toen ik eenmaal getrouwd was en twee kleine kinderen had, vertelde ik mijn moeder dat ik weer terug naar school wilde. Mijn ouders steunde me door mijn kinderen op te vangen en me te helpen daar waar nodig. Mijn moeder vond dat ik het verdiend had, omdat ik het altijd al zo graag had gewild. Ze hebben goed gemaakt wat ze me eerder niet konden bieden. Ik ben een tweedekanser.

Ik ben naar de meest rode, sociale academie gegaan, de Horst in Driebergen. Ik voelde me als een vis in het water. Ik had altijd zo’n honger naar leren gehad, dat heb ik nog steeds.

Aanleiding om lid te worden van Groen Links was de uitkleding van de WAO door de PvdA. Ik was destijds vakbondsbestuurder en kon dit noch professioneel, als persoonlijk aan me voorbij laten gaan, ik moest er wat aan doen.

Na me actief ingezet te hebben voor het provinciale bestuur van Groen Links, ben ik acht jaar geleden lokaal actief geworden.

Ik ben me altijd, onvermoeibaar in blijven zetten voor mensen die dreigen aan de rand van de samenleving te geraken, of zich daar al bevinden, daar ben ik trots op.

Het kan me frustreren wanneer mensen wat te zeggen hebben, terwijl ze er er geen verstand van hebben. Je hoeft niet alles te weten, maar hou dan over die onderwerpen je mond.

Het is mijn ambitie weer in de raad te komen en te zorgen dat een sterke, goede, ingewerkte ploeg in de toekomst het stokje kan overnemen.’

Met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen heeft Beweeg me alle mensen die zich verkiesbaar stellen uitgenodigd te vertellen wat hen beweegt actief te zijn in de Bergse politiek, deze keer Corry Damen (Groen Links). 
Bent u ook actief in de Bergse politiek en wilt u meedoen aan dit unieke project? Meld u dan aan hier aan o.v.v. politiek.

 

Bestel deze foto

Corry Damenadmin
021