Ger Verdult

Kerstboompje uit kerstdorp

‘Het is een uit de hand gelopen hobby.’ 

‘Kerst inspireert me, ik kan me uiten in het kerstgevoel, het is een familiegebeuren waarin iedereen blij is. Kerst hoort erbij, ik zou het nooit overslaan. Het staat voor verbinding, naar het gezin, maar ook naar buiten toe, een feest van saamhorigheid. Ik vind het fijn als mensen meer begrip voor elkaar hebben. Mijn wens is dat mensen niet alleen met kerst, maar altijd meer begrip voor elkaar hebben. Er is niemand op de wereld die denkt dat we verkeerd bezig zijn, alles draait om macht. Kerst is een feest zonder macht, een feest van blijdschap en vrede.

Ieder jaar zet ik een kerstdorp op. Zodra de Sint uit het land is ga ik het dorp opzetten, daar heb ik veel plezier in. Het dorp bestaat uit elementen van Bergen op Zoom, gaandeweg heb ik de gebouwen verzameld. De peperbus, gevangenpoort, het stadhuis en een molen. De molen is geen replica van de molen van Borgvliet, maar zo noem ik hem wel. In mijn omgeving vraagt iedereen rond kerst of mijn dorp al op staat. Ik geniet ervan als bijvoorbeeld de buren en de kleinkinderen er op hun beurt van genieten.

Ik kocht ieder jaar een nieuw huisje, dat werd best een prijzige aangelegenheid. Toen kreeg ik ze van mijn vrouw en kinderen. Twee jaar geleden heb ik gezegd: ”Geen huisjes meer! Ik kan het niet meer kwijt”. Het is een uit de hand gelopen hobby. Ik ben er vanuit aardigheid mee begonnen en nu is het wel zo goed als af. Hooguit nog wat poppetjes en aankleding.

Ik hou van tradities, Sinterklaas is net zo belangrijk voor mij als kerst. Het is goed om het van generatie op generatie door te geven, het geeft houvast. Je ziet verharding in de maatschappij, tradities zijn vriendelijk. Ik ben bang dat ze verdwijnen en daarmee de vriendelijkheid verdwijnt.

Kerst hoeft voor mij niet het hele jaar te duren. Juist het er naar toe leven vind ik zo leuk, de verandering van de seizoenen en hoe ik me daar creatief op uit kan leven. Lente zomer, vastenavond, herfst, ik geniet ervan, maar kerst spant de kroon.’

Ger Verdultadmin
031