Jan de Krom

Rekenmachine en pen
 
‘Ik ben nog van het ouderwetse buurten’
 

‘Ik werk altijd met een rekenmachine en een pen, zonder ben ik gehandicapt. Ik gebruik het voor boekhouden, regelen van hypotheken, scheidingen, etc. Ik werk iedere dag met mensen, daar doe ik het voor. Ik heb heel veel menselijke contacten en daar geniet ik van. Ik ben nog van het ouderwetse buurten, een praatje maken, persoonlijk contact. Ik praat graag, maar ben ook een goede luisteraar.

Het begon op het internaat van St. Marie in Huijbergen. Ik kon als kind makkelijk leren en haalde goede cijfer, maar helaas ook een te goed cijfer voor verzuim, namelijk een 121, daarom moest ik naar kostschool, zodat ik wel naar school zou gaan.

Tijdens de watersnoodramp ben ik bijna verdronken, ben nog maar net op tijd gered. We hadden een boerderij, het huis, de beesten, alles was weggespoeld. Er was geen verzekering en alles moest met elkaar opnieuw opgebouwd worden. Als oudste zoon moest ik daarin meehelpen, daardoor was mijn verzuim zo groot, ik werkte op de boerderij.

Ik leef en handel volledig vanuit mijn gevoel en emotie. Op het St. Marie zag ik een hoop om me heen wat ik niet eerlijk vond. Vanuit mijn emotie nam ik geen blad voor mijn mond, dat doe ik nog steeds niet. Ik sprak de broeders er op aan, waardoor ik redelijk veel straf heb gekregen. Ik liet me niet zomaar de les lezen, straf of geen straf. Door de jaren heen ben ik daar wel wat milder in geworden.

De emotionele, recht-voor-zijn-raap-mentaliteit heb ik van mijn opa. Het was een man van no-nonsens, die zonder mopperen er alles aan deed om zijn gezin te kunnen onderhouden. Hij reisde hiervoor naar Frankrijk, Duitsland en Engeland, tentje mee, karig leven om zo genoeg geld mee naar huis te kunnen nemen. De ander op de eerste plaats zetten, soms ten koste van jezelf, dat heb ik van hem. Als je goed bent voor een ander, zijn zij ook goed voor jou.

Mijn opa was mijn grote voorbeeld, hij was voor niets of niemand bang. Zo was ik vroeger ook. Helaas ben ik door een ongeluk wat van kwijtgeraakt, maar het gevoel van zorgen, wat mijn opa had, zal ik nooit kwijtraken.

Omdat ik zoveel mensen ken en help, hoorde ik van veel mensen dat ik de politiek in moest gaan. Ik sta altijd midden in de maatschappij en van daar uit ben ik de politiek in gestapt.

Ik ben er trots op dat de Bergenaren minder klagen dan vroeger. Het gaat beter en ik ben blij dat ik daarin heb kunnen bijdragen. Ik kan vanuit mijn positie ook veel vragen beantwoorden, hierdoor komt er duidelijkheid, waardoor mensen minder reden hebben tot klagen.

Langdradigheid kan me frustreren. Ik ben kort en bondig.

Het is mijn ambitie nog vier jaar mee te doen en dan stop ik ermee. Dan ben ik te oud en maak ik plaats voor een jongere generatie. Voordat ik stop wil ik nog wel geregeld hebben dat het buitengebied beter onderhouden word.

Met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen heeft Beweeg me alle mensen die zich verkiesbaar stellen uitgenodigd te vertellen wat hen beweegt actief te zijn in de Bergse politiek, deze keer Jan de Krom (GBWP). 

Bent u ook actief in de Bergse politiek en wilt u meedoen aan dit unieke project? Meld u dan aan hier aan o.v.v. politiek.

 

Bestel deze foto

Jan de Kromadmin
022