Martijn van Schaik

Opvouwbare koffiemok

‘Niet een vanzelfsprekendheid, eerst nadenken, dan kiezen’.

‘Voor mijn werk reis ik veel met het openbare vervoer, wat mij betreft hoort koffie bij mijn dagelijkse ritme. Ik ben wat geminderd, maar kan zeker niet zonder. Het handige aan deze mok is dat het natuurlijk duurzaam is, maar ook dat ik het na gebruik op kan vouwen en het geen onhandig ding in mijn tas is. Ik vind het wel leuk dat het geen doorsnee dingetje is, net even wat anders, maar niet te extreem. Het staat voor het maken van een eigen keuze, niet zomaar met de stroom meelopen. Het is niet dat ik per se anders wil zijn, maar de weloverwogen, vaak functionele en praktische, idealistische keuzes maken wel dat ik net even wat anders ben. Het leuke gevolg is dat dit soort voorwerpen uitnodigen tot vraag en gesprek.

De reden dat ik met openbaar vervoer reis is dat het met name in de grote steden praktischer is, daarnaast is het goedkoper en duurzamer. Voor mij is een auto niet een vanzelfsprekendheid, eerst nadenken, dan kiezen.

Ik heb onderwijspedagogiek gestudeerd in Amsterdam. Tijdens mijn studie kwam ik in aanraking met iemand die heel actief was bij de Jong Socialisten. Vanuit mijn studie moest ik sowieso bewust nadenken over keuzes die je in de opvoeding mee zou geven aan een volgende generatie. Het was 2002, het jaar dat Pim Fortuyn werd vermoord, een roerige tijd waarin we eigenlijk allemaal werden gedwongen politiek kleur te bekennen. Geïnspireerd door de Jong Socialistische vriend en mijn studie vond ik dat ik niet alleen een politieke keuze moest maken, maar me ook actief moest gaan inzetten. Jong Socialistisch was in mijn oen niet divers genoeg, ik zag meer herkenning in Groen Links.

Mijn ouders waren beide actief in het verenigingsleven, met name volleybal. Ik leerde van mijn ouders dat als je iets leuk vind je daar ook voor moet inzetten. Je eigen ruimte innemen in de zin van het maken van eigen keuzes, als het nou om sport, vrienden of opleiding gaat is iets wat ik van mijn ouders heb meegekregen. Dat is ook terug te zien in de diversiteit aan keuzes die mijn broer, zus en ik hebben gemaakt.

Dat maken van die eigen keuzes is dan ook heel belangrijk voor mij en dat geef ik ook graag aan mijn kinderen mee. Ook in het onderwijs is de vraag waarom leerlingen bepaalde keuzes maken een middel om ze meer betrokkenheid bij te brengen en dient als doel ze te leren keuzes te maken.

Aangezien het maken van eigen keuzes zo hoog in mijn vaandel staat is het politiek gezien voor mij dan ook belangrijk dat regels niet te strak en uniform zijn. Ik geloof meer in principes dan in ommuurde regels waarin geen ruimte meer is voor individuele keuzes. Natuurlijk moeten er ook wel regels zijn, de vraag voor mij is wanneer hanteer je regels, wanneer principes. Blijf daarover kritisch en blijf daarover met elkaar in gesprek gaan.

Ik heb altijd mijn idealen weten uit te voeren met plezier, lol, vooral met anderen, met elkaar. Mijn praktische en idealistisch kijk op het leven heeft mijn leven en hopelijk ook dat van een ander leuker gemaakt, daar kan ik best trots op zijn.

Saaiheid, klakkeloos doen zoals het altijd gedaan is of meegaan in het ambachtelijk jargon kan mij frustreren. Ik hoop dan ook dat ik met de dynamiek van het Groen Links waar ik nu in zit dat te kunnen overstijgen.

Het is mijn ambitie Groen-Links in de coalitie te krijgen en voor de komende periodes een wethouder duurzaamheid te realiseren.’

Met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen heeft Beweeg me alle mensen die zich verkiesbaar stellen uitgenodigd te vertellen wat hen beweegt actief te zijn in de Bergse politiek, deze keer Martijn van Schaik (Groen Links). 

Bent u ook actief in de Bergse politiek en wilt u meedoen aan dit unieke project? Meld u dan aan hier aan o.v.v. politiek.

 

Bestel deze foto

Martijn van Schaikadmin
025