Mevrouw Adriaansen

Vastenavondmuts

‘Marie d’r ‘art ging open’.

Ik ben toch nog een beetje bij de tijd, van het is toch vastenavondtijd nu. Ik vierde altijd met mijn dochter vastenavond, mijn man gaf er niet om, daarom ging ik met haar. Als het intocht was kwamen ze met zijn allen bij mij thuis in de Zuivelstraat kijken, we woonden boven de winkel (Wooninrichting Adriaansen). Mijn huis zat dan zo vol, dat ik zelf op mijn knieën voor het raam moest zitten om nog wat te kunnen zien. Mijn kinderen, een jongen een een meisje (meer keus was er niet) hebben het met de paplepel ingekregen.

Omdat mijn man er niet van hield namen mijn broers mij en mijn dochter mee op sleeptouw. Ik hield van het rondje: van De Kroon naar De Ster, De Grote Slok, Krijnen en dan door dat smalle straatje naar De Dobber, de Ponderoos en Akkermans.

De muts heb ik een keer meegebracht uit Schotland. Hoe de muts stond gaf niks, een oude jas aan die stijf stond van de bessen en het kleedje legde ik dan op de toog om mijn borreltje een plekje te geven, “Marie d’r ‘art ging open”.

Nog tot drie jaar geleden, toen ik nog in de Scheldeflat woonde, vierde ik op die manier Vastenavond.

Zodra ik wist dat ik van de Scheldeflat naar de Stuijvenburg moest verhuizen had ik al vaart. Zo erg zelfs dat ik er ziek van werd. Ik viel twintig kilo af en kwam in het ziekenhuis terecht. Toen ik uit het ziekenhuis kwam woonde ik opeens in de Stuijvenburg. In het begin ging het nog slecht met me, ik heb een flinke klap gehad, maar het gaat nu beter, ik begin bij te komen. Vaart naar de Scheldeflat zal ik altijd blijven houden, het uitzicht op ’t Scheld en mijn oude huis en de zelfstandigheid die ik toen nog had.

Vastenavond vieren gaat niet meer, maar ’t blijft kriebelen, dat kan niet anders. Mijn kinderen komen zich nog laten zien voordat ze de stad in gaan, dat vind ik leuk. Ik zet de muts nooit meer op, voor mij is het vieren van de Vastenavond voorbij. Ik bewaar hem zorgvuldig en koester het. Ik wil de goede herinnering hoog houden.

Mevrouw Adriaansen woont in Woonzorgcentrum Stuijvenburgh, Tante Louise. Beweeg me gaat elke week bij de Stuijvenburgh op bezoek om in de Reminiscentie kamer met een bewoner te praten over wat hen beweegt. Het resultaat van deze bezoeken kunt u online bekijken, maar ook in de hal van de Stuijvenburgh. U bent van harte welkom een kijkje te komen nemen en wie weet raakt u in gesprek met een van de bewoners met hun rijke verhalen. Woonzorgcentrum Stuijvenburgh, Van der Goesstraat 2, 4615 KX Bergen op Zoom.

 

 

Bestel deze foto

Mevrouw Adriaansenadmin
023