Chris Been

Spiegeltje

‘..dan zie ik wat ik belangrijk vind’. 

 
‘Spiegel jezelf aan de maatschappij en kijk in de spiegel voordat je oordeelt. Ik kijk regelmatig in de spiegel en dan zie ik wat ik belangrijk vind. Ik zie iemand die ervoor wil gaan en bij kan dragen. Ik zie een man die vooral ook heel trots is op zijn vrouw en kinderen die hem steunen en motiveren. Ik zie een familiemens, een mensen-mens.
 
Ik heb ervaring als bestuurder, in die rol heb ik geleerd dat we dingen samen moeten doen. Meedenken en kijken naar mogelijkheden, deadlines stellen en terugkoppelen. Het kijken in de spiegel draagt bij aan een realistisch beeld met realistische verwachtingen, zowel vanuit werkers, bestuur als politiek.
 
Ik ben tien jaar beroeps militair geweest. Als militair moet je niet alleen orders opvolgen, maar ook samenwerken, samen plannen smeden hoe opdrachten uitgevoerd kunnen worden. Ik vond het een sport mensen van allerlei pluimage met de neus de juiste kant op te krijgen.
 
Toen ik bij Phillip Morris ging werken, werd ik na verloop van tijd lid van de Ondernemings Raad. In eerste instantie liep ik mee met de arbo-commissie (veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu), daarna werd ik voorzitter van de commissie. Om mijn blik te verbreden trad ik toe tot de sociale financiële commissie en uiteindelijk ben ik lid geworden van het dagelijks bestuur in de Europese ondernemingsraad. Het werd een fulltime baan waarvoor ik veel gereisd heb, erg veel geleerd en gezien.
 
Ik kom uit een groot gezin met tien kinderen, we hadden het niet breed. We moesten het thuis met elkaar doen en onderling gezellig maken. Mijn vader was streng, rechtvaardig en werkte hard voor zijn gezin. Het was niet een man waar je makkelijk contact mee kon leggen, dat heb ik wel gemist. Misschien ben ik daarom in mijn latere leven dat contact gaan zoeken met heel veel mensen, een compensatie van het gemis. Ik omring me graag met veel mensen en zet me in voor het behoud van dat contact. Ik heb zelf nooit de gelegenheid gehad te studeren, maar ben toch opgeklommen. Ik wilde altijd beter en verder en wil de mensen om mij heen daarin meenemen.
 
Het ‘samen’ van het gezin en familie, de eenheid van het leger en het gastvrije en zorgzame van mijn moeder hebben mij gevormd. Mijn moeder en haar moeder waren ongelooflijk lieve vrouwen, zoals mijn vrouw dat ook is. Ik heb het geweldig getroffen. Ik heb de gemoedsrust en het saamhorigheidsgevoel van mijn moeder en de kracht en het doorzettingsvermogen van mijn vader.
Verbondenheid, vasthoudendheid, niet stil zitten, hard werken, maar ook tijd voor elkaar vrij maken.
 
Ik ben trots dat ik bereikt heb waar ik nu sta. Na het sluiten van Phillip Morris had ik het best moeilijk. Het is niet fijn te ervaren dat je ondanks je capaciteiten, kennis en ervaring wordt afgewezen op basis van je leeftijd. Gelukkig heb ik het kunnen accepteren en begrijp ik het ook wel. Ik zet me nu in als vrijwilliger en vind mijn draai in de partij en wat ik er voor kan betekenen.
 
Ik hoop de afhankelijkheid van de lokale partijen aan landelijke partijen te kunnen veranderen. Het kan me frustreren dat lokale belangen niet altijd voorop staan.
 
Ik wil me nog niet rijk rekenen, maar wanneer ik in de raad kom, zal ik opnieuw veel moeten leren. Ik ga dat op dezelfde manier aanpakken als ik eerder bij de OR van Phillip Morris heb gedaan. Open staan en in de spiegel kijken.’
 
Met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen heeft Beweeg me alle mensen die zich verkiesbaar stellen uitgenodigd te vertellen wat hen beweegt actief te zijn in de Bergse politiek, deze keer Chris Been (Steunpunt Bergen op Zoom). 
Bent u ook actief in de Bergse politiek en wilt u meedoen aan dit unieke project? Meld u dan aan hier aan o.v.v. politiek.
 

Bestel deze foto

Chris Beenadmin
024