Gert-Jan Heeren

Magneet olifant

‘Verbinden en begrip creëren‘.

Een magneet verbindt, ik zie mezelf als verbinder. De olifant staat voor Afrika en de natuur. Ik ben zes jaar, van 1999 tot 2005, reisleider geweest in Zuid-Afrika voor jongeren tussen de 14 en 18 jaar. Het was vlak na de afschaffing van de apartheid. Ik wilde de jongeren tijdens de reizen verbinden met een andere cultuur, maar ook begrip creëren. In de schoenen van een ander staan, waardoor je begrijpt waarom mensen handelen zoals ze doen. Ik was destijds leerkracht in het basisonderwijs, inmiddels ben ik directeur van een basisschool.

Ik zat vroeger op de scouting. Toen ik een jaar of zeventien was zagen ze in mij iemand die leiding kon geven aan een groep. Ik heb dat als waardering gezien, voor mij was het een natuurlijk proces die waardering om te zetten in actief leiding te geven aan groepen. Ik zat vanaf mijn zevende op scouting, het heeft me gevormd en een groot deel van mijn vriendenclub komt uit de scouting.

Belangrijkste uitspraak van mijn moeder was “Doe maar normaal, dan doe je gek genoeg”. Ze bedoelde daarmee dat je best ambities mag hebben, maar bij jezelf moet blijven. Bij ons thuis werd ook wat ze nu noemen ‘duurzaam’ geleefd, niet zomaar spullen weggooien en verantwoordelijk omgaan met je eigen rotzooi. Ik heb dat wel overgenomen, je kan je geld maar een keer uitgeven en ik wil het niet spenderen aan troep.

Er hebben zo weinig mensen interesse in politiek, daar stoorde ik mij aan. Het is makkelijk om je af te zetten, maar je kunt ook participeren, je steentje bijdragen. Ik heb dat altijd gedaan door vrijwilligerswerk te doen. Ik heb een jaar een vrijwilligers-sabbatical gehouden, maar dat voelde niet goed. Ik at zonder te koken, ik droeg niets bij. We kunnen allemaal een mooiere wereld creëren als we onze bijdrage leveren.

Gemeentes moeten steeds meer beslissingen nemen en hebben daardoor ook meer expertise nodig. Vanuit mijn onderwijsachtergrond kan ik kennis en ervaring leveren en draag ik mijn aandeel bij. Ik ben generalist, heb brede interesses, D’66 is een partij waar onderwijs belangrijk is, ik kan als generalist een tegengeluid binnen de partij bieden. Ieders tegengeluid is belangrijk om elkaar scherp te houden.

Ik ben trots op de reizen naar Zuid-Afrika waarin ik een inbreng had in de vorming van de jongeren. Nu ze ouder zijn laten ze me dat nog weten.

Stroop, logheid van het apparaat en verborgen agenda’s kunnen me frustreren. Het is mijn intentie dat nadeel om te gaan zetten in een voordeel.

Het is mijn ambitie een raadslid te zijn die zijn taak weloverwogen vervult. Ik hoop met voorkeurstemmen in de raad te komen. Als dat lukt ga ik een dag minder werken zodat ik het alle tijd en aandacht kan geven die het verdient.

Met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen heeft Beweeg me alle mensen die zich verkiesbaar stellen uitgenodigd te vertellen wat hen beweegt actief te zijn in de Bergse politiek, deze keer Gert-Jan Heeren (D’66). 

Bent u ook actief in de Bergse politiek en wilt u meedoen aan dit unieke project? Meld u dan aan hier aan o.v.v. politiek.

 

Bestel deze foto

Gert-Jan Heerenadmin
025