Guido de Veld

Guido de Veld

 

Pijp

 

‘Een pijproker is altijd wel enigszins eigenzinnig’.

 

‘De pijp komt voort uit het verleden, mijn vader rookte pijp, zijn vader ook. Het zit in mijn geheugen, tijdens mijn opvoeding werd ik er mee geconfronteerd. Mijn eerste pijp kreeg ik van mijn vader, ik zal een jaar of vierentwintig geweest zijn. Ook de geur was kenmerkend, niet het vanille (daar kan ik niet tegen), maar de geur van Voortrekkers pijptabak. Een pijp geeft houvast tijdens dagelijkse bezigheden. Het gunt je rust, tijd, bezinning en overzicht. Sinds ik een dochter heb ben ik bewust overgestapt op elektrisch roken, maar wel pijp. Je ziet ze nauwelijks en er is moeilijk aan te komen, met name dit nostalgische model.

 

Toen ik begon met pijp roken was het niet de gewoonste zaak van de wereld en werd er soms lacherig over gedaan, maar ook werd er wel waardering over uitgesproken. Een pijproker is altijd wel enigszins eigenzinnig en ik kan volmondig zeggen dat ik dat ook ben.

 

Los van de fijne herinneringen staat de pijp, en zeker een nostalgische als deze, voor het niet willen veranderen om het veranderen. Voor mij is het altijd belangrijk voor ogen te houden waar je vandaan komt. Ik ben niet tegen verandering, maar respecteer de waardes van tradities en vind dat je je in moet zetten voor het behoud daarvan. Vroeger was niet alles beter, maar er zijn wel veel oude wijsheden waar echt wel wat in zit. Af en toe een stapje terug nemen en bij die waardes stilstaan.

 

Ik ben militair, als officier houdt dat in dat ik elke drie jaar een andere functie en daarmee een andere basis krijg. Ik heb hierdoor in mijn leven al veel woonplaatsen gehad. Zo’n toen jaar geleden leerde ik mijn vrouw kennen, we trouwden, kochten een huis en kregen onze dochter. Voor mij was het verplaatsen door Nederland genoeg, ik koos er voor niet meer voor mijn werk te verhuizen. Ik had behoefte aan een thuisbasis en dat werd het bourgondische Bergen op Zoom. Als je kiest ergens te blijven en deel gaat uitmaken van een maatschappij vind ik ook dat je moet kijken hoe en waarin je iets kan betekenen voor die omgeving.

 

Ik kom uit een rood, Rotterdams nest, de PvdA-posters hingen voor het raam, dat betekende dat waardes als hard werken en voor de minderbedeelden opkomen hoog in het vaandel stonden. Zinnetjes als “Hand in hand kameraden.”, “Niet zeuren, maar poetsen.“, “Doe maar normaal dan doe je gek genoeg.” en”Met beide benen op de grond staan” werden veelvuldig gebruikt. Een idee van logisch nadenken en “to the point” zijn.

 

Juist nu, nu zoveel meer bevoegdheden lokaal worden neergelegd is het belangrijk je lokaal te verdiepen, liefst nog inzetten, je verantwoordelijkheid nemen. Als kind uit een rood nest is het misschien verwonderlijk dat ik lokaal bij de VVD zit. Het is juist het nemen van die eigen verantwoordelijkheid die me aanspreekt bij de VVD, daarnaast kiezen we er lokaal duidelijk voor een stuk de lasten en uitdagingen die mensen ervaren weg te nemen. Hoe graag ik ook zou zien dat iedereen zelfredzaam is, dat is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd.

 

Het is natuurlijk voor mijn vader lastig dat ik bij de VVD zit, we kunnen hier moeilijke discussies over voeren. Hij houdt me scherp en lijkt soms zijn best te doen van het rood en blauw paars te maken. Een sociaal kompas blijft een belangrijk instrument, bij de lokale VVD krijg ik de ruimte die in te zetten.

Ik hoef me met mijn gezin nergens zorgen over te maken en heb de gelegenheid gekregen en genomen om me vrijuit in te zetten, zodat anderen het ook beter krijgen. Ik ben een tevreden mens, iets om trots op te zijn.

 

Hoop woorden, geen daden, om de hete brij heendraaien en overal begrip voor tonen kan met frustreren, met name als er gebrek aan daadkracht is.

 

Het is mijn ambitie als nieuwkomer in de raad te komen op basis van waar ik voor sta. Ik wil me de komende vier jaar inzetten als spreekbuis voor de mensen van de gemeente. Ik ga er alles aan doen om in contact te komen en vooral blijven met de mensen.

 

 Met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen heeft Beweeg me alle mensen die zich verkiesbaar stellen uitgenodigd te vertellen wat hen beweegt actief te zijn in de Bergse politiek, deze keer Guido de Veld (VVD). 

Bestel deze foto

 

 

 

Guido de Veldadmin
027