Joey van Aken

Altsaxofoon

Veel verschillende tonen en dynamieken’. 

 
‘Ik speel nu zeventien jaar altsaxofoon en ben recent gestopt bij de harmonie van Dinteloord, omdat ik naar Bergen op Zoom ben verhuisd. Ik vind het een mooi instrument, omdat het zo divers is, het kan veel verschillende tonen en dynamieken hebben en het past bij verschillende muziekstijlen.

 
Ik heb qua muziek niet een uitgesproken stijl. Ik kan wel genres hebben waar ik zo mijn twijfels bij heb, maar voor mij hangt muziek en de keuze daarin vooral samen met intentie en sfeer. Soms hoor of speel ik muziek die ik in eerste instantie misschien niet aantrekkelijk vind, door me er verder in te verdiepen kan het juist verrassend zijn. Voor mij werkt dat ook zo in het politieke veld. Hoe meer ik me breder verdiep, hoe beter ik de ander aan kan voelen. Bredere oriëntatie zorgt voor een groter empatisch vermogen.
 
Mijn moeder werkt al veertig jaar op de Driemaster (MLK school). Ik ging vroeger bijna iedere woensdag met haar mee naar de buitenschoolse activiteiten van de school. Ik kwam in aanraking met kinderen die minder kansen hadden als ik en betiteld werden als ‘anders’. Ik realiseerde me dat ik het zelf eigenlijk best goed had. De kiem voor relativeren en de ander willen helpen werd toen gelegd.
 
Ik kom uit een gezin met een uitgesproken mening over van alles, maatschappij, politiek, nieuws, noem het maar op. Ze zijn niet altijd even genuanceerd. De nuance die ik daar wel in heb heeft een generatie overgeslagen en heb ik van mijn oma. Van haar heb ik het observeren en de rust,  liever niet overschreeuwen. Naast de uitgesproken mening staat genieten van het leven en mogen zijn wie je bent centraal binnen mijn familie.
 
Na de middelbare school ben ik bestuurskunde gaan studeren, eigenlijk omdat ik nog niet zo goed wist wat te kiezen. Door alles wat ik geleerd heb tijdens mijn studie en daarbuiten, raakte ik steeds meer politiek geïnteresseerd en geëngageerd. Die interesse is zelfs bijna  een verslaving geworden.
 
In 2010 werd ik passief lid van de PvdA omdat deze partij echt bij mij paste, het idee dat er plaats is voor iedereen, een samenleving waar het tegengeluid wordt gehoord. Om er zeker van te zijn of actieve inzet wat voor mij zou zijn, heb ik in de zomer van 2012 Attje Kuiken, kamerlid voor de PvdA, gebeld met de vraag of ik mee mocht lopen in de gang naar de tweede kamerverkiezingen. Ik kwam zielsverwanten tegen, zag herkenning, ik voelde me erbij horen, het paste. Van daar uit ben ik actief geworden bij de afdeling van Steenbergen en kwam ik met voorkeurstemmen in de raad. Door mijn verhuizing naar Bergen op Zoom ben ik uit de raad gestapt en hier in de partij actief geworden.
 
Ik ben trots op de motie die is ingediend (in de tijd waarin de emoties betreffende asielzoekers hoog opliepen)  voor sociale woningbouw voor zowel statushouders als lokale inwoners. De motie is aangenomen met een ruime meerderheid.
 
Het kan me frustreren wanneer mensen niet luisteren naar elkaar of zich laten afleiden door hun mobiele telefoon.
 
Het is mijn ambitie ooit burgemeester van een gemeente in West-Brabant te worden, ik wil wel lokaal blijven dus.’
 
Met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen heeft Beweeg me alle mensen die zich verkiesbaar stellen uitgenodigd te vertellen wat hen beweegt actief te zijn in de Bergse politiek, deze keer Joey van Aken (PvdA). 
Bent u ook actief in de Bergse politiek en wilt u meedoen aan dit unieke project? Meld u dan aan hier aan o.v.v. politiek.
 

Bestel deze foto

Joey van Akenadmin
023