Louis van der Kallen

 

Biografie van Drees

 
‘Dan komt mijn gevoel voor dramatiek en strategie samen, daar geniet ik van.
 
Ik heb twee inspiratoren, Drees en Henriette Roland Holst. Drees was op zijn achttiende al politiek actief, hij deed dit voor de toekomst van zijn kleinkinderen. Zijn drie kernwoorden waren sociaal, solide en sober (Arbeiderspartij SDAP).

Henriette Roland Holst was een socialistische dichter die voor het eerst politiek vertaalde in poëzie. Ik gebruik een deel van een gedicht van haar (drie regels) consequent in mijn politieke programma.

Ik ben opgegroeid in een gezin waar uitgevers als Pegasus en de Arbeiderspers de boekenkast vulde, maar ook Mein Kampf en Tolstoj kwam voorbij. ‘Zonder geschiedenis weet je niets van de toekomst’, dat werd er bij ons thuis ingestampt. Mijn moeder zei ook altijd: ‘Op je sterfbed moet je niet hoeven zeggen “Had ik maar”’. In de straat waar ik opgroeide gaf men elkaar boeken, ze waren destijds nog voor iedereen betaalbaar. Het was een andere wereld, op 1 mei hing iedereen nog de rode vlag uit. Het was een echte arbeiderswijk waar PvdA en de Communistische Partij 80% van de stemmen binnen haalden.

Mijn vader overleed toen ik acht was, hij heeft me niet politiek gevormd. Mijn moeder had veel geleden, was een strijdbare vrouw. Ze gaf me mee dat ik goed moet zorgen voor de mensen die me na zijn en voor mezelf en anderen moet opkomen. Ze kon heel duidelijk maken hoe ze over dingen dacht, ze was erg principieel, maar vooral aan het overleven, dat was primair.

Ik kan zelf ook pragmatisch zijn, maar ga nooit mijn principes te buiten. Het gepassioneerde, emotionele en soms dramatische heb ik zeker van mijn moeder.

Ik geniet van politiek, daar is geen twijfel over mogelijk. Ik hou van de tegenstand, dat leidt tot betere besluiten. Je moet met elkaar in debat en steeds beter argumenteren als je de ander tot jouw standpunt wil laten komen. In debatten komt van beide kanten informatie vrij, waardoor je met elkaar meer weet.

Ik ben een strateeg, in mijn jeugd schaakte ik op hoog niveau, dat levert een manier van denken op die me helpt bij het bepalen van mijn strategie. Ik regisseer als het ware een probleem naar een oplossing. Met een voorwoord, aktes en een finale. Dan komt mijn gevoel voor dramatiek en strategie samen, daar geniet ik van.

Mijn politieke doelstellingen stel ik elke tien jaar samen. Daar werk ik dan maandelijks naar toe, tien, als het moet twintig jaar, totdat ik bereikt heb wat ik voor ogen had. Iedere tien jaar een nieuw onderwerp. Ik ga voor de lange termijn, voor continuïteit. Ik ben een echte ludiet en vraag me altijd af, of we met zijn allen beter van worden nieuwe technologieën.

Mijn mening komt nooit zomaar tot stand, ik fundeer deze, zorg dat ik het ergens op kan baseren, dat het alle uithoeken van de beredenering heeft gezien. Als mijn mening eenmaal staat is er geen reden meer op hier op terug te komen. Ik ben taai, buig niet gauw, bewaak mijn grenzen. Op basis van mijn deskundigheid krijg ik dan toch vaak het roer om.

Ik ben trots op mijn inmenging met de Overdiepsepolder. Dat was een groot project waar miljoenen kuub grond zijn verplaatst. Ik heb geknokt dat er goed omgegaan zou worden met stoffelijke resten die eventueel gevonden zouden worden. Die resten werden gevonden, waardoor een Canadese soldaat alsnog op de Canadese begraafplaats zijn laatste rustplaats kreeg. Vanuit de klei geïdentificeerd, zijn naam teruggekregen, waardoor hij weer mens werd. Dat is ontroerend mooi in zo’n groot project.

Niets in de politiek kan me frustreren, ik zie alleen onderdelen om tegen te strijden.

Ideologische veren horen in de samenleving. Als ik dat lokaal kan bewerkstelligen doe ik dat. Opnieuw voor minstens vier jaar in de raad komen is voor mij geen ambitie, maar een vanzelfsprekendheid. Het voorzetten van de BSD als ik er niet meer ben is belangrijk voor mij. Ik ga ook mijn opvolgster Manuela van Gent dan ook inwerken, voorbereiden en opleiden, zodat de voortgang van de BSD mogelijk blijft. Het geluid van rood moet blijven.

Met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen heeft Beweeg me alle mensen die zich verkiesbaar stellen uitgenodigd te vertellen wat hen beweegt actief te zijn in de Bergse politiek, deze keer Louis van der Kallen (BSD). 
Bent u ook actief in de Bergse politiek en wilt u meedoen aan dit unieke project? Meld u dan aan hier aan o.v.v. politiek.

 

Bestel deze foto

Louis van der Kallenadmin
025