Maarten van Eekelen

Postduif.

Mijn referentiekader waarom ik sociaal maatschappelijk betrokken ben‘.

 
‘De duif staat voor vrede, saamhorigheid, liefde voor alles wat leeft, groeit en bloeit. Het is mijn referentiekader waarom ik sociaal maatschappelijk betrokken ben.

 
Ik ben duivenliefhebber van kinds af aan, dat heb ik overgenomen van mijn vader. Mijn ouders hadden een cafe op de Kladde (Lepelstraat), ik ben in het cafe geboren. De duivenvereniging was bij ons in het cafe gevestigd. Op vrijdag werden de duiven ingekorfd, ’s zaterdags werden de klokken gezet en op zondag was het wachten op de duiven en het lichten van de klokken. 
Naast de duivenvereniging was ook de vakbond KAB (Katholieke Arbeiders Bond) bij ons gevestigd. Voor je veertiende mocht je niet in het cafe komen. Als er iemand te veel gedronken had, nam mijn moeder die persoon mee naar de keuken. Mijn broer en ik zaten dan onder de keukentafel en hoorde de schrijnende verhalen aan, het greep me aan. Ik begreep misschien niet alles wat ze zeiden, maar wel dat er iets niet klopte. Op mijn veertiende werd ik aspirant lid van de bond, ik werd gedreven door de interesse van mijn ouders en de gesprekken over sociale ongelijkheid in de maatschappij, die aan de keukentafel gevoerd werden. Eerlijkheid en rechtvaardigheid waren terugkomende thema’s.
 
Na mijn diensttijd ging ik werken en maakte mijn ouders mij lid van de bond (in die tijd werd je geen lid, je werd het gemaakt). Eigenlijk was ik op die leeftijd overal tegen, maar mijn broer, dia al actief was en raadslid werd, wist mij te overtuigen me ondersteunend politiek in te zetten. Toen mijn broer overleed heeft de partij mij gevraagd zijn plaats in te nemen. Hoewel de eerste maanden natuurlijk emotioneel waren, heeft het mij, achteraf gezien, wel de mogelijkheid gegeven bestuurlijk bij te dragen. Ik voelde me daar prettig bij en ontwikkelde me als persoon. Ik leerde dat overal tegen zijn niet vruchtbaar is en we alleen wat kunnen bereiken door samen te werken.
 
Na het wethouderschap (2011) heb ik bewust afstand genomen, om te voorkomen dat ik een betweter zou worden. In 2014 ben ik toch weer met voorkeurstemmen in de raad gekomen.
 
Ik ben trots op de realisatie van het poppodium.
 
De ongelijkheid waarvoor ik jaren terug de politiek ben ingegaan is er nog steeds, dat kan me frustreren. Er is bijvoorbeeld veel gepoogd het analfabetisme op te lossen, maar er is vandaag de tijd nog steeds laaggeletterdheid.
 
Het is nog steeds mijn ambitie het sociale domein, de leefbaarheid beter te maken’.
 
Met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen heeft Beweeg me alle mensen die zich verkiesbaar stellen uitgenodigd te vertellen wat hen beweegt actief te zijn in de Bergse politiek, deze keer Maarten van Eekelen (GBWP). 
Bent u ook actief in de Bergse politiek en wilt u meedoen aan dit unieke project? Meld u dan aan hier aan o.v.v. politiek.
 

Bestel deze foto

Maarten van Eekelenadmin
016