Meta Vrijhoef

 

Spruitenplant met de dauw er nog op

 
De kringloop van de natuur‘.
 
Ik heb veel respect voor de natuur, ze geeft ons het goede voorbeeld van hoe je als mens in het leven kan staan. De kringloop van de natuur is het geven, nemen en teruggeven.

Een jaar of drie geleden had ik voor het eerst in mijn leven een moestuin. Wat me het meest verwonderde was het feit dat je een zaadje in de grond stopt, het verzorgt en er wat groeit wat je later terugkrijgt in de oogst. Je krijgt het alleen als je er aandacht en zorg aan geeft. Soms lukt het, soms niet en dat is in het leven ook zo. Je kan het accepteren of je kan kijken naar andere mogelijkheden om het wel te laten slagen. Bij andere moestuiners aankloppen voor advies, je hoeft het niet alleen te doen, het is een sociale bezigheid. Het houden van een moestuin is ook een statement. Laten zien dat je respect voor de natuur hebt en weten en leren waar je eten vandaan komt. De impact die het heeft, alles wat je doet heeft gevolgen in een moestuin, maar ook in het leven.

Ik was al lid van Groen Links, toen de oproep kwam waarin gevraagd werd naar leden voor de lijst ben ik daar op in gegaan. Ik vind dat je de verplichting hebt je actief in te zetten, als je ziet en denkt dat het beter kan. We zijn onderdeel van de kringloop waar ik het eerder over had, je krijgt wat van de gemeenschap en ik wil me dan ook inzetten om iets terug te geven.

Als kind wilde ik al vegetarisch zijn. Enerzijds om me af te zetten tegen mijn ouders (ik was als dertienjarige een vroege puber), anderzijds en dat is nog steeds zo, vanwege het dierenleed. In het gezin waar ik uit kom was dat ingewikkeld. Mijn ouders waren er niet op tegen, maar wilde daar niet hun eetpatroon (en daarmee het mijne) op aanpassen. Destijds was de schijf van vijf nog wat heiliger dan nu en ze zagen het waarschijnlijk ook als een tijdelijke puberale fase van mij.

Mijn vader was politiek geëngageerd en heeft achter de schermen veel gedaan voor de PvdA en de vakbond. Mijn moeder had dat minder, maar was wel vrijgevochten. Ze leerde me al vroeg mijn eigen boontjes te doppen. Beide ouders leerde mij respect voor de natuur te hebben en dienstbaar te zijn, daarnaast was het maken van eigen keuzes erg belangrijk.

Ik ben trots op het oprichten van het Stadspodium, het pionieren met een man of vijf en gaan.

Je hebt idealen, ziet wat er beter kan en waarschijnlijk 80% van de tijd ben je als politicus bezig met banale zaken zoals bijvoorbeeld de plaatsing van een stoplicht. Dat kan me frustreren, ik begrijp de noodzaak er wel van, maar ben zelf meer van het aanjagen, inspireren, innoveren en motiveren.

Het is mijn ambitie een inspirator te kunnen zijn voor mensen en de gemeenschap om die innovatie, het idee van de kringloop om te kunnen zetten in actie en verbintenis. Ik hoop dat ik mensen kan laten beseffen dat ook kleine veranderingen in je manier van leven impact kunnen hebben. Vanuit warmte oog voor de natuur en elkaar behouden en liever nog vergroten, zoals Eberthart van der Laan dat ooit mooi zei.

Met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen heeft Beweeg me alle mensen die zich verkiesbaar stellen uitgenodigd te vertellen wat hen beweegt actief te zijn in de Bergse politiek, deze keer Meta Vrijhoef (Groen Links). 
Bent u ook actief in de Bergse politiek en wilt u meedoen aan dit unieke project? Meld u dan aan hier aan o.v.v. politiek.

 

Bestel deze foto

Meta Vrijhoefadmin
022